Екстрене транспортування (госпіталізація) здійснюється за медичними показаннями бригадами швидкої допомоги або самостійним зверненням до стаціонару.
У разі екстреної госпіталізації необхідно чітко дотримуватися вказівок лікаря, обов'язково взяти документи хворої та супроводжуючої особи, наявну медичну документацію, телефон та зарядний пристрій, за можливості речі першої необхідності (рушник, гігієнічне приладдя, тапочки тощо).
Усі дії під час екстреної госпіталізації спрямовані на скорочення часу доставки хворого до стаціонару, де є можливість надати спеціалізовану медичну допомогу. На місці виклику та по дорозі до лікарні бригада невідкладної допомоги здійснює всі необхідні заходи щодо стабілізації та підтримки стану хворого: це моніторинг життєвих показників та підтримання їх у допустимих межах, це і знеболювання, іммобілізація при травмах тощо.
Планове транспортування здійснюється за медичних чи соціальних потреб. Медичні потреби – це перевезення хворих між стаціонарами до реабілітаційних центрів. Такі хворі часто потребують спеціалізованого медичного контролю при перевезенні: киснева підтримка, дозована постійна інфузійна терапія для підтримки життєвих функцій, спеціальні ноші або засоби іммобілізації для хворих з травмами тощо. У разі такого перевезення необхідно: чітка попередня домовленість із стаціонаром, який приймає пацієнта. Що включає ознайомлення з медичною документацією, оцінка стану хворого, прийняття рішення про доцільність і своєчасність такого перекладу приймаючим лікарем. Наступним кроком буде зв'язок між лікарем та бригадою швидкої допомоги, яка займатиметься транспортуванням для визначення умов перевезення, обговорення підготовки необхідної медичної документації.
Для організації планового транспортування до лікарні необхідно підготувати: медичну картку хворого, витяг зі стаціонару, форму з рекомендаціями до перевезення FTF (при міжнародних перевезеннях), документи хворого та супроводжуючого, медикаменти для постійного прийому, мінімальний набір необхідного одягу, засоби гігієни. При тривалих перевезеннях необхідно продумати харчування хворої та супроводжуючої особи.